Tero Ahlqvist

Ihmisvelvollisuudet?

Pääsin tutustumaan huostaanotettujen nuorten kuntoutusyksikköön. Kävimme paikan johtajan kanssa paljon keskusteluja huostaanottoihin johtavista syistä ja miten ne ovat muuttuneet vuosien varrella. Päällimmäisenä jäi mieleeni kuitenkin kommentti: "nykyään nuoret tietävät oikeutensa mutta eivät ymmärrä että heillä on myös velvollisuuksia". Tämä tuli esille siinä kohtaa, kun yksikköön tulevat uudet nuoret vetoavat oikeuksiinsa, kun yrittävät estää henkilökuntaa tarkastamasta onko heillä kenties aseita tai huumeita mukana.

Oikeuksiin vetoaminen saattaa tulla vastaan jo ala-asteella, jossa lapsi tietää, ettei opettaja saa ottaa häneltä kännykkää pois, vaikka se häiritsisi tuntia ja polkisi kaikkien muiden luokassa olevien oikeutta käydä koulua ja oppia.

Mutta mitä ovat ne velvollisuudet?

Yleisimpiä vitsejä vaalien alla on se, kun joku muistelee vanhaa kehotusta käydä äänestämässä. "Täytä kansalaisvelvollisuutesi". Tätä sitten on käännetty kansalaisoikeudeksi - oikeudeksi vaikuttaa.

Mitä ovat oikeudet ja velvollisuudet? Ovatko ne samoja vai vastakkaisia? Ovatko ne peräti ristiriidassa? Muhammed-pilakuvien yhteydessä on puhuttu sananvapaudesta oikeutena. Onko se ihmisoikeus, perusoikeus, perustuslaillinen oikeus vai mikä?

Suomen laki asettaa kansalaisille sekä oikeuksia, että velvollisuuksia. Aina kun ollaan jossain viitekehyksessä, se kehys asettaa tyypillisesti sekä oikeuksia että velvollisuuksia. Esimerkkinä velvollisuuksista tai oikeuksien rajoituksista vaikkapa kristinuskon kymmenen käskyä ja rakkauden kaksoiskäsky.

Ihmisvelvollisuudet?

Tänä päivänä on muotia vedota ihmisoikeuksiin. On ihmisoikeustuomioistuimia ja muita. YK on laatinut ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen, jossa puhutaan vain yhdessä kohdassa velvollisuudesta yhteiskuntaa kohtaan. Jostain syystä tämä kohta kuitenkin unohtuu, kun jopa yhteiskunnallisen viitekehyksen sisällä vedotaan ihmisoikeuksiin. Esimerkkinä on vaikka turvapaikanhakijoiden kohtelu. Välillä tuntuu, että heidän ihmisoikeutensa ovat tärkeämpiä, kuin yhteiskunnalliset velvoitteet, jotka kantasuomalainen useimmiten imee jo äidinmaidostaan.

Mutta nykyään enemmän ja enemmän noustaan viitekehysten ulkopuolelle. Suomesta ensin EU:hun, ja lopulta kohti globaalia maailmaa, jossa ihmiset lentävät rajojen yli kuin linnut. Samoin uskontojen merkitys tässä maailmassa halutaan minimoida. Mistä tulevat ne velvoitteet? Jos yhteiskunta tai uskonto on liian ahdas YK:n ihmisoikeuksista nauttiville ihmisille, niin kuka olisi se auktoriteetti, joka määräisi globaalit ihmisvelvollisuudet?

Käytyäni mainitsemani keskustelun tuon huostaanottoyksikön johtajan kanssa tämä ajatus nousi välittömästi mieleeni. Kun luin Wikipediasta YK:n ihmisoikeuksien julistukseen liittyvän artikkelin, huomasin etten ollut ainoa jonka mieleen tämä oli noussut. Kun Mahatma Gandhi sai käsiinsä ihmisoikeuksien julistuksen ensimmäisen version, hän katsoi että se ei ole riittävä työkalu ihmisten olosuhteiden parantamiseen. Myös Gandhi olisi halunnut julkaista ihmisoikeuksien rinnalla ihmisvelvollisuuksien julistuksen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Hyvä huomio paljon puhuttujen ihmisoikeuksien rinnalle.

Tärkeintä minusta on kuitenkin oikeudenmukaisuus ja kaikkien velvollisuus oikeudenmukaisuuteen.

Niihin käsityksiin liittyen, että mietitään omia oikeuksia yhteiskunnan suhteen, muistan kuinka kirjoitusten jälkeen meille oli kaikille varattu kullekin henkilökohtainen tuokio opinto-ohjaajan luona, jossa kerrottiin siitä, mitä kaikkia tukia oli mahdollista yhteiskunnalta hakea.

Olin melko ymmyrkäisenä asiasta tuolloin. Mietein, minkälaisen signaalin tuollaiset opastukset antavat nuorille yhteiskunnan suunnalta.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Olennaisinta lienee velvollisuus, ettei itse hankaloita muiden ihmisoikeuksia. Jatkoa voidaan miettiä velvollisuuksina niitä tahoja kohtaan, jotka nuo oikeudet meille turvaavat. Eli lakien noudattaminen, verojen maksaminen jne.

Gandhi muuten kuoli ennen YK:n ihmisoikeuksien julistamista, on tietysti jotain luonnoksia voinut nähdä.

Käyttäjän TeroAhlqvist kuva
Tero Ahlqvist

Jep, Hannu.

Wikiartikkelista: "Mahatma Gandhille esiteltiin Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus jo luonnosvaiheessa"

Törmäsin tuohon muuallakin kuin suomenkielisessä wikissä, eli arvelit oikein.

Heli Hämäläinen

On meillä asevelvollisuus. Sinulla on velvollisuus astua miinaan ja sen jälkeen velvollisuus kantaa tekosi seuraukset itse. Yhteiskunta dissaa ja saat olla muiden jaloissa sen sijaan että sinulla olisi tasavertaiset oikeudet vammaisena.

Oletko kuullut perusoikeuksista. Miksi ne ovat niin perus? Kerro vapaasti perussuomalaisena.

Käyttäjän TeroAhlqvist kuva
Tero Ahlqvist

Minä olen suorittanut asevelvollisuuden enkä astunut miinaan. Kukaan tuntemani varusmies ei ole asevelvollisuusaikana astunut miinaan ja vammautunut.

Perusoikeudet ovat perustuslaissa määritellyt kansalaisen oikeudet. Perustuslaissa on myös velvollisuuksia, kuten blogissa kirjoitin. Meillä on velvollisuus noudattaa lakeja, oppivelvollisuus, asevelvollisuus, velvollisuus auttaa hädässä olevaa, sekä mm. vanhempien velvollisuus huolehtia lapsistaan.

Sitähän tämä elämä on. Erilaisia oikeuksia ja velvollisuuksia eri viitekehyksissä. Mutta koko blogin idea on se, että joskus ihmiset pyrkivät välttämään noita eri viitekehysten velvollisuuksia vetoamalla yleisiin ihmisoikeuksiin. Kun noustaan viitekehysten yläpuolelle yleiselle tasolle, siellä ei olekaan määritelty velvollisuuksia. On ainoastaan oikeuksia. Olen samaa mieltä kuin Gandhi. Yleisten ihmisoikeuksien rinnalle olisi pitänyt määritellä myös velvollisuudet.

On olemassa erilaisia jälkeenpäin kyhättyjä listoja ihmisvelvollisuuksista, mutta ei samalla tavalla ratifioituja kuin nuo ihmisoikeudet.

Heli Hämäläinen

Minun äitini keräsi rahaa sotainvalideille sodan jälkeen. Silloin miinaan kävelleet eivät koskaan saavuttaneet sitä asemaa, mihin olisivat terveinä kyenneet. Suomi jätti kaverin. Sen pituinen velvollisuus se.

Toimituksen poiminnat