Tero Ahlqvist

Vilpitön kiitos Kari Rajamäelle

Haluan näin julkisesti vielä kerran kiittää Kari Rajamäkeä siitä, että hän viime töikseen kansanedustajana torppasi paperittomien laittomien siirtolaisten oikeuden julkiseen terveydenhuoltoon.

Laissahan olisi ollut aikuisille samat oikeudet kuin turvapaikahhakijoille ja lapsille samat oikeudet kuin suomalaislapsille suomalaiseen julkiseen terveydenhuoltoon. Lisäksi siihen sisältyi pykälä, että varattomuus ei olisi saanut olla este, eli valtio olisi korvannut kunnille kaikki varattomaksi itsensä ilmoittaneen paperittoman terveydenhuollon menot. Lain mukaan hoitohenkilökuntaa olisi lisäksi sitonut vaitiolovelvollisuus, jolloin laittomia siirtolaisia ei olisi edes saanut ilmoittaa maahanmuuttoviranomaisille.

Tätä lakia perusteltiin mm. sillä, että kustannus ei ole suuri, koska näitä paperittomia on maassamme niin vähän. Voi voi, miten lyhytnäköistä ajattelua moinen olikaan. Lain puolustajat eivät voineet sinisilmäisyydeltään kuvitellakaan mitä oli tulossa.

Kenelläkään ei ole tietoa, kuinka paljon Suomeen on tullut ihmisiä ennen Tornion järjestelykeskuksen perustamista tässä nykyisessä maahanmuuttoaallossa. Juuri raportoitiin Ruotsissa olevan ehkä 40 000 laitonta siirtolaista kateissa - eli eivät ole ilmoittautuneet viranomaisille. Pelkästään Ruotsin luvusta voidaan päätellä, että koko Schengen-alueella näitä on varmasti toistasataa - ellei peräti satoja tuhansia. Jos ehdotettu laki olisi mennyt läpi, nämä kaikki olisivat nyt oikeutettuja käyttämään suomalaista julkista terveydenhuoltoa valtion kustannuksella kunhan vain tulisivat Suomeen ja kertoisivat olevansa varattomia.

Nyt joku sanoo, että ei kukaan lähde angiinan takia Italiasta Suomeen hoitoon. Ei varmaankaan, mutta moni voisi miettiä missä maassa asuvien sukulaisten tai tuttavien nurkkiin kannattaa tulla, jos ei halua rekisteröityä turvapaikanhakijaksi. Jostain syystä kaikki eivät kuitenkaan rekisteröidy. Ja koska rekisteröimättömät eivät saa yhteiskunnan tukia, eivätkä voi myöskään olla palkansaajia, näiden rahantulo on pelkästään kerjuun tai laittomien kanavien varassa. Siksi on hyvä, että meillä ei ole ylimääräisiä vetovoimatekijöitä paperittomille siirtolaisille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Pekka Heliste

Nykyisten säännöstenkin mukaan paperiton on hoidettava , varaton ilmaiseksi.

Eli jos henkilöllä on välitöntä hoitoa vaativa sairaus niin se hoidetaan

Kysymys on enemmänkin ehkäisevästä hoidosta ja sitähän ei tarjota julkisella sektorilla

Käyttäjän TeroAhlqvist kuva
Tero Ahlqvist

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki kunnan velvollisuudesta järjestää eräitä terveydenhuollon palveluja eräille ulkomaalaisille henkilöille. Lailla turvattaisiin nykyistä paremmin oikeus välttämättömään huolenpitoon ja riittäviin terveyspalveluihin Suomessa oleskeleville kolmansien maiden kansalaisille, joilla ei ole ulkomaalaislaissa edellytettyä oleskelulupaa tai joille on eräistä ulkomaalaislaissa erikseen määritellyistä syistä myönnetty tilapäinen oleskelulupa, mutta joilla ei ole oikeutta muihin julkisen terveydenhuollon palveluihin kuin kiireelliseen hoitoon. Tällaisia palveluja olisivat terveydenhuollon ammattihenkilön välttämättömiksi arvioimat lyhytkestoiset terveyspalvelut, joita ovat raskauden ja synnytyksen hoitoon liittyvät palvelut sekä pitkäaikais- ja muiden sairauksien hoito silloin, kun terveydenhuollon ammattihenkilö arvioi hoidon olevan välttämätöntä ottaen huomioon henkilön terveydentila ja hänen Suomessa oleskelunsa kesto.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Näin asia lähinnä on. Eikä lääkäri saa nytkään ilmiantaa maassa oleskelevaa täysi-ikäistä henkilöä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Suomessa on joka tapauksessa viisi ja puoli miljoonaa ihmistä, joilla on oikeus julkiseen terveydenhuoltoon. 55 000:kin olisi tuosta vain yksi prosentti. Ovatko prosentit erinäköisiä, ihonväriltään tai muuten?

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

#4
Sinulla on kyllä ongelmia rasismin kanssa sillä ei oikeasti monikulttuurisetkaan maat anna tuosta noin vain terveyspalveluita kelle sattuu... Eli koitat vesittää keskustelua rasismi kortilla mikä on aikuiselle lapsellista...
Vaikka niitä terveyspalvelua tulisi vinkumaan "etnisesti" suomalainen joka ei asu Suomessa tai omista Suomen passia on ulkona näistä palveluista yhtälailla kuin muunkin väriset...
Perustelisitko vielä miksi laillisesti maassa asuvien pitäisi kustantaa laittomasti maassa luuhaajien kuluja?
Tahdon vielä huomauttaa, että sinne Suomeen voi muuttaa ihan laillisesti.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

No jaa, ei kehityssuunta ainakaan ole suomalainen erityisilmiö:

http://www.express.co.uk/news/uk/453022/Illegal-im...

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #11

No löytyy niitä ehottelijoita näköjään muualtaki, mutta toivottavasti ei mene läpi, sillä ei ihmisiä kannata houkutella laittomiksi siirtolaisiksi lupaamalla ilimaset terveyspalvelut.
Se on vaan valitettavan raaka homma mut politiikkaa pitää tehdä järjellä, ei tunteella.
Ei mulla ole tietenkään mitään näitä ihmistä vastaan, mut tää on vähän valitettava homma. Eurooppa on pullollaan kaikenmaailman irtolaisia joita pitäis lähettää kotia eikä haalia lisää...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #16

Kovasti olet huolissasi siitä, mitä "sinne" Suomeen kuuluu.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #18

No minusta on isänmaallista kehottaa kotimaata tekemään hyvää politiikkaa.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Prosentti terveydenhoidon kustannuksista on vajaat 200 miljoonaa euroa. Onhan meillä varaa...

Esa Niemi

Jari-Pekka:
"Suomessa on joka tapauksessa viisi ja puoli miljoonaa ihmistä, joilla on oikeus julkiseen terveydenhuoltoon. 55 000:kin olisi tuosta vain yksi prosentti. Ovatko prosentit erinäköisiä, ihonväriltään tai muuten?"

3 tunnin junamatkan päässä on 5 miljoonan asukkaan kaupunki monen sadan miljoonan ihmisen maassa, jonka terveydenhuolto on huonossa jamassa. Suomeen matkaaminen kannattaa kun lääkkeet ja länsimaisen terveydenhuollon ja hoidon ilmaiseksi kun kertoo olevansa laittomasti maassa.

Jari-Pekka, kuka olisi se henkilö, joka löytää Suomen budjetista ylimääräistä rahaa kun meillä ei ole rahaa hoitaa edes omia kansalaisia, siis sellaisia, jotka ovat verovelvollisia ja olisivat vastuussa myös laittomasti maassa olevien terveydenhuollon kustantamisesta?

Suomeen voi siis tulla laillisestikin eikä nimen antaminen terveydenhuollossa pitäisi olla kovin suuri juttu jo potilasturvallisuudenkin kannalta.

Seppo Hildén

"3 tunnin junamatkan päässä on 5 miljoonan asukkaan kaupunki monen sadan miljoonan ihmisen maassa, jonka terveydenhuolto on huonossa jamassa. Suomeen matkaaminen kannattaa kun lääkkeet ja länsimaisen terveydenhuollon ja hoidon ilmaiseksi kun kertoo olevansa laittomasti maassa."

Ja taitaapa sieltä hoitoa käydä haettavankin, kun Maunulan terveyskeskuksen sisääntuloaulan ilmoitustaululla on venäjän-ja englanninkielellä ilmoitus, että täältä saa HIV-hoitoa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Siinä vaiheessa, kun paperittomia tulee läjittäin junalla Pietarista, taitaa olla tärkeämpiä huolenaiheita. Älkää viitsikö, isot ihmiset.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #19

Jari-Pekka, pointti on asiallinen ja siihen voi vastata asiallisesti. 3 tunnin junamatkan päässä on valtava määrä ilmaiseksi länsimaista terveydenhuoltoa haluavia ihmisiä, joille tämä olisi melkoinen houkutin.

Venäjällä on valtavat määrät ihmisiä, joilla ei ole varaa lääkkeisiin eikä hoitoon ja osa maksaa isoja summia omakustannehoidosta ulkomailla, mutta nyt venäläisten synnytykset, HI-viruksen hoito ja tuberkuloositartunnat (myös monilääkeresistentti) olisivat ilmaisia kun vaan kertoo olevansa "paperiton".

Venäjän terveydenhuolto on surkea ja osaavista lääkäreistä ja välineistä valtava pula. Pelkästään hoitovirheiden paikkaamiseen riittää työtä sillä venäläisellä lääkärillä on kädet täynnä töitä eikä hoitoa suunnitella samalla tavalla kuin Suomessa.

Olisi kiva pelastaa maailma köyhyydeltä ja kurjuudelta, mutta Suomi on liian pieni ja köyhä maa siihen. Meidän omilta kansalaisilta evätään asianmukaista hoitoa vetoamalla ettei meillä ole rahaa, mutta sinun mielestä rahaa löytyisi vaikka mihin. Et ole realisti emmekä voi elää haavekuvien perusteella yli varojen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #20

Pointi on täysin asiaton. Kukaan, yksikään, ei tule Venäjältä junalla ilman papereita.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #21

Jari-Pekka, rajalla toki näytetään paperit kun taas terveydenhuollon piiriin hakeutuessa kerrotaan, että ollaan paperittomia.

Miten sellainen rahoitetaan?

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #22

Ei niitä tarvitse nytkään esittää, Suomessa hoidetaan ulkomaalaiset, joilla on joku akuutti tarve

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #24

Jos nyt vuosikymmenten kuluessa ilmaantuisi esimerkiksi viisi niin viitseliästä vaaleatukkaista perunanenäistä sinisilmäistä pietarilaisäitiä, että hankkiutuisivat papereitaan piilotellen satojen kilometrien päähän Suomeen neuvolapalveluihin mieluummin kuin hoitaisivat asian kotonaan, niin olisiko tuo suuri huolenaihe?

Minkälaisia kuvitelmia täällä on terveydenhoidon tasosta tai hinnasta naapurimaassa?

Tai ehkä Esa arvelee, että Pietarissa piilottelee ainakin viisi miljoonaa somalia, syyrialaista tai irakilaista, jotka salamatkustavat milloin tahansa Suomen puolelle junan katolla?

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #25

Ne muutama äiti ei varmasti vuosikymmenten kuluessa olisi ongelma, mut jos puhutaan realistisesti niin on todettava, et Pietarissa elä ihan päivittäin 50 000 hiv positiivista ihmistä.
Ja sitten siitä naapurin terveydenhuollosta: luin et noista 40 000 on ilman lääkitystä eli ei ole ruusuinen kuva...

Ja somaliortti heitetty, ja luodaan mielikuvia toisista.
Maassa missä porukka on suurimmaksi osaksi etnisiä suomalaisia tuo rasismilla flirttailu on vaan faktojen kiistämistä.
Mäki voin ottaa somalikortin esille ja kertoa, et kaljottelin eilen naapurin somalin kanssa ja nyt on vähän kankkunen. Minusta se ei nyt liity vaan asiaan eikä tuo sinun arvelusi, että Esa arvelisi Pietarissa olevan ainakin 5 miljoonaa somppua, irakilaista...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #27

Toistan: Viidellä ja puolella miljoonalla ihmisellä tässä maassa on joka tapauksessa oikeus julkiseen terveydenhuoltoon. Myös hiv-positiivisilla.

Ehkä joku pitäisi hyvänä sellaista lakia, jossa määrättäisiin, että "tulevaisuudenkuvan on oltava ruusuinen".

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #28

Minulla on sama käsitys kuin sinulla paljonko Suomen terveydenhuollossa on asiakkaita ja myöskin siitä, että sieltä saa myös hiv lääkityksen.

Ruususta tulevaisuutta ei kukaan ole ainakaan vielä ole pitänyt kansalaisaloitteen arvoisena...

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #25

Jari-Pekka, miksi vedät keskustelun läskiksi kun Suomesta saa junalipun hinnalla ilmaiseksi länsimaisen terveydenhuollon ja lääkkeet.

Jos haluat olla US:n keskusteluissa vakavasti otettava keskustelija, niin kannattaa suhtautua asiallisesti. Olet toki itsesi käyntikortti ja jos joudut vähättelemään aihetta, niin se itsessään käy jo tunnustuksena ettet usko meillä olevan niin paljoa rahaa, että voimme antaa venäläisille ilmaisen terveydenhuollon ja lääkkeet.

Tiedätkö edes missä jamassa Venäjän terveydenhuolto on ja kuinka monella on varaa maksaa lääkkeitä?

Loppuosa kirjoituksestasi menee jo täysin sekavan harhaiseksi enkä voi ottaa sellaiseen kantaa. Saako sen suomeksi, kiitos?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #29

Itse vedit keskustelun läskiksi puhumalla viidestä miljoonasta paperittomasta junamatkan päässä.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #30

Jari-Pekka:
"Itse vedit keskustelun läskiksi puhumalla viidestä miljoonasta paperittomasta junamatkan päässä."

3 tunnin junamatkan päässä on siis 5 miljoonaa ihmistä, joista monia ilmainen länsimainen terveydenhuolto ja ilmaiset hoidot kiinnostaa. Venäjältä löytyy vielä enemmänkin väkeä, jotka pääsevät lentokoneella tai autolla ilmaisen hoidon piiriin kun vain sairaalassa muistaa sanoa olevansa paperiton.

Saat Putinilta jonkun palkinnon jos ulkoistat terveydenhuollon Suomelle.

Terveysturismissa on ollut valtavasti myös liiketoiminnallista potentiaalia, mutta jos sen saa ilmaiseksi, niin kuka enää maksaa hoidostaan:

"• Venäjällä diagnosoidaan noin 480 000 uutta syöpäpotilaita vuodessa, 300
000 potilasta vuodessa kuolee. Yleisimmät syövät: keuhkosyöpä,
rintasyöpä, kohtusyöpä, ihosyöpä, vatsasyöpä.

• Venäjällä 100 000 henkilöstä 330 miestä ja 154 naista kuolee infarktiin ja
204 miestä / 151 naista halvauskohtauksiin. 57% tapauksissa venäläisen
kuolinsyynä on sydän- ja verisuonisairaus. Vuodessa kuolee 1 300 000
ihmistä Sydänleikkauksia tarvitsee vuosittain noin 150 000 venäläistä
Sydänleikkaukset ihmistä.

• Nivelleikkaus maksaa Venäjällä 5000-10000 euroa, mutta laatu on huono,
sopivia laadukkaita tekoniveliä on vaikeaa saada ja tekonivelleikkauksiin
erikoistuneita sairaaloita on vähän lääkäreillä ei ole kokemusta tekonivel Endokirurgia erikoistuneita sairaaloita on vähän, lääkäreillä ei ole kokemusta, tekonivel kestää 5 vuotta."

"• Samaan aikaan useimmat venäläiset eivät ole tottuneet terveelliseen elämäntapaan ja hyväksyvät terveydelle vaarallisia sosiaalisia normeja ja perinteitä. Vain 25% todella huolehtii terveydestään.

• 64,1% eivät noudata mitään ruokavaliota ja
syövät epäterveellisesti

• 76,4% ei tee aamujumppaa, eikä harrastaa
urheilua

• 33,7% polttaa säännöllisesti

• 84,7% juo vahvaa alkoholia säännöllisesti.

• Liikemiehet (ja -naiset) sivuuttavat erityisesti terveelliset elämäntavat: 63,9
prosenttia heistä ei pidä huolta terveydestään lainkaan.

Suurin osa venäläisistä olettaa, että terveys on helposti uusiutuva luonnonvara; he eivät ole tottuneet huolehtimaan terveydestään, varsinkaan
säännöllisesti, ja uskovat että terveyden voi ostaa."

https://www.tem.fi/files/38732/Olga_Makeeva_Finpro...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #31

Kunnioitettavan sitkeä yritys vaihtaa puheenaihetta. Kysymys oli kuitenkin tästä torpatusta lakialoitteesta, joka olisi mitä ilmeisimmin vähentänyt hätähoidon tarvetta ja veronmaksajien kustannuksia:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/125754-turvapaikan...

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #33

Lakialoite toteutuessaan olisi ollut melkoinen vetovoimatekijä Venäjällä ja muualla itäisessä Euroopassa kun ilmainen hoito olisi houkutellut, mutta Kari Rajamäki toiminnallaan pelasti Suomen hyväksikäytöltä.

Hätähoitoa saa edelleenkin kuka tahansa oli rahaa tai ei, joten argumenttisi on pielessä.

Suomeen voi tulla laillisesti ja maksaa hoitonsa aivan kuten muutkin. Meillä on omia kansalaisiakin vailla asianmukaista hoitoa, joten hoidetaan heidät ensin jos rahaa mielestäsi riittää venäläistenkin ilmaisen terveydenhuollon kustantamiseen.

Elias Määttänen

Eli lyhyesti sanottuna kyseessä oli lakiehdotus paperittomien oikeudesta kiireettömään julkiseen terveydenhoitoon.

Ensiapuun ja muuhun välttämättömään kiireelliseen terveydenhoitoon paperittomilla on samanlainen oikeus kuin muillakin jo olemassaolevan lainsäädännön mukaan. Ja näin pitääkin olla.

http://www.lauriheikkila.fi/uutiset.html?74

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Raskaana olevien naisten ja pienten lasten hoitamisen vaikeutuminen on varmaan todellinen onnenpotku kristillissosiaalisen maailmankuvan haltijoille. Siitä tulee varmaan tosi hyvä mieli, kun sitä miettii iltaisin.

Esa Niemi

Ville, mieti mitä puhut! Jos jollakin pienen lapsen äiti tai raskaana oleva on niin vastuuton, että vaarantaa lapsen elämän ja kehityksen laittomalla toiminnallaan, niin sellainen lapsi pitää huostaanottaa äidiltään.

Annat lähinnä suuremman syyn, miksi henkilöllisyyttä ei voi salata saadakseen hoitoa koska kyse voi olla myös lastensuojelulle kuuluvasta tapauksesta.

Lasten terveyttä eikä kehitystä voi vaarantaa siksi, että vanhempi toimii laittomasti tai ei ole kykenevä arvioimaan tekojensa seurauksia. Äidin oikeus olla laittomasti maassa voi mennä lapsen edun edelle.

Käyttäjän TeroAhlqvist kuva
Tero Ahlqvist

Ville. Nyt kirjoitan tästä turvapaikanhakijoiden tulvasta. Luetteletko tähän vielä ne hyvät syyt, miksi odottavan äidin tai lapsiperheen kannattaa pakoilla viranomaisia ja jättää rekisteröitymättä? Kerrotko vielä miksi meidän pitäisi tuntea syyllisyyttä heidän hoitamatta jättämisestään, mikäli itse valitsevat jäädä laittomiksi siirtolaisiksi?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Tuskin ihminen, joka sairastaa kristillissosiaalista omantunnon paatumista, tuntee syyllisyyttä. Kristuslapsen perhe pakoili viranomaisia ja päätyi paperittomiksi pakolaisiksi.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #15

Ville, miksi jätät kommentoimatta mitkä ovat lapsen oikeudet suhteessa vahnempaansa, joka ei toimintansa perusteella ole selvästikään kykenevä hoitamaan lastaan jos vaarantaa tämän hengen ja terveyden?

Lapsen hyvinvointi on varmasti tärkeämpää kuin vanhmman oikeus toimia laittomasti ja lapsen edun vastaisesti.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Olen ymmärtänyt, että turvapaikanhakijoille on terveydenhoitopalvelut hankittu yksityiseltä puolelta.(Onko paperittomille, rekisteröimättömille osin sama taho?) Ja kun valtio=veronmaksajat maksaa hoidon, niin voi kuvitella, etä valtiota laskutetaan viimesen päälle suuresti.

Sairaat on hoidettava, näin perustellaan. Kyllä niinkin, mutta missä, kenen toimesta ja kuka maksaa?
Yhteiskuntasopimusta sorvattaessahan tuli selväksi, että kukaan ei luovu mistään tuloistaan ja saavutetuista eduistaan. Kuinka sitä hyvinvointia silloin riittää oman kansan ulkopuolelle "puolelle maailmalle"? Ai niin, otetaan velkaa!

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tällä hetkellä Suomessa ei oikein ole yhtään poliitikkoa, jolle voisi esittää vilpittömän kiitoksen viimeaikaisten tilanteiden hoitamisesta. Asian korjaamiseksi ja koska ulkomaalaisten työllistäminen on muotia ehdotan, että Suomen Valtio palkkaa välittömästi tilannetta hoitamaan Virolaisen naisen:

"Yle tapaa Viron ihmisoikeuskeskuksen (EHRC) juristin Anni Säärin, joka avustaa turvapaikanhakijoita Tallinnassa. Perheen tapauksen hän tuntee hyvin. Yksittäistapausta hän ei kommentoi, mutta kertoo että tämä on käytäntö Virossa.

- Perheellä ei ole lakiin perustuvaa oikeutta jatkaa matkaansa Suomeen, koska heillä ei ole oikeutta olla EU:ssa. Siksi he eivät voi lentää tai matkustaa laivalla eteenpäin. Heillä ei ole viisumia, oleskelulupaa tai kansalaisuutta, eivätkä he ole hakeneet turvapaikkaa Virosta.

Anni Säär kertoo, että perheitä pidetään säilössä, jotta he eivät voisi paeta. Hän vertaa paikkaa tutkintavankilaan ja sanoo, että Viro on hyvin konkreettinen suhtautumisessaan pakolaisiin."

Käsittääksen kuitenkin samat eu-säännöt ja lait ovat voimassa sekä Suomessa, että Virossa. Toinen maa noudattaa niitä, toinen ei.

Toimituksen poiminnat