Tero Ahlqvist

Laitettaiskos pitsinnypläystyynyillekin vuosivero?

... niin tai kangaspuille, laskettelusuksille, soittimille tai ratsuhevosille?

Otsikosta huolimatta tämä kirjoitus on kannanotto valtiovallan suunnittelemaan moottoripyöräveroon. Puhutaan asioista oikeilla nimillä ja katsotaan mistä verossa on kysymys. Seuraava lainaus on lakiesityksestä:

Kevyiden moottoriajoneuvojen veron perusteena ei voida käyttää autojen tavoin ominaishiilidioksidipäästöä, jota koskevaa tietoa ei ole saatavissa kuin aivan uusimmista moottoripyöristä. Ominaishiilidioksidipäästöjä on mitattu tyyppihyväksynnän yhteydessä vuodesta 2015. Uusien sääntöjen mukainen hyväksyntä on pakollinen vuoden 2017 alusta kaikille uusille moottoripyörille. Moottoripyörien elinkaari on pitkä, joten pitkään aikaan ei päästäisi tilanteeseen, missä verotus voisi merkittävässä määrin pohjautua rekisteriin merkittyihin päästötietoihin. Koska vero olisi muutoinkin tavoitteeltaan valtiontaloudellinen, yksinkertaisinta olisi toteuttaa vero tasaverona. Veron määräksi ehdotetaan 150 euroa vuodessa

Vero ei siis perustuisi moottoripyörien aiheuttamiin haittoihin eikä päästöihin vaan olisi puhtaasti valtion talouden pönkittämiseksi luotu vero.

Moottoripyörä on kulkuväline, mutta suurimmalle osalle moottoripyörän omistajista se on vain harrastusväline. Se on siis rinnastettavissa niin kangaspuihin, pitsinnypläystyynyyn, kitaraan kuin laskettelusuksiinkin. Nyt kuitenkin tässä yksi harrastajaryhmä on joutunut vainon kohteeksi. Voimme miettiä miksi juuri moottoripyöriä halutaan verottaa:

-Moottoripyörät ovat rekisterissä. Niiden omistajat tiedetään, ja heille voidaan lähettää lasku

-Moottoripyörät ovat kalliita (ainakin uutena), jolloin moni mieltää moottoripyörän omistajan jotenkin varakkaaksi: Jos tällä on varaa ajaa ja omistaa moottoripyörä, tällä on pakko olla rahaa.

-Moottoripyörä saastuttaa, lisää hiilidioksidipäästöjä ja moottoripyöräjengeillä on huono imago, joten tällaisen veron taakse saadaan paljon ihmisiä, joiden mielestä moottoripyörät voisi saman tien kieltää kokonaan.

Tässä tulee mielestäni kuitenkin perustuslain yhdenvertaisuuspykälän kanssa ongelmia. Miksi yksi harrastus voidaan laittaa vuosittaisen veron piiriin ja vieläpä kerätä rahaa perustuen omistukseen eikä edes siihen harrastaako ihminen sillä vai ei? Toinen ongelma piilee omaisuuden arvon laskussa. Jos omistat alle 1000 euron käytetyn moottoripyörän, joudut maksamaan joka vuosi 15% sen arvosta veroa. Miten ihmeessä pääset siitä eroon muuta kuin romuttamalla sen, koska kenelläkään, jonka raha juuri ja juuri riittäisi tuon hintaluokan pyörään, ei ole varaa maksaa siitä 150 euroa valtiolle joka vuosi.

Esityksen mukaan verosta ei pääsisi eroon kuin laittamalla harrastusväline pois liikennekäytöstä kokonaiseksi kalenterivuodeksi. Sitten voisikin odottaa, että se on 30-vuotias ja museorekisteröidä se? Tämä on täysin kestämätön verotusmalli.

Jos minulta kysytään harrastuksiani, niin vastaus sisältää sellaisia harrastuksia kuin laskettelu, haitarinsoitto, moottoripyöräily ja retkeily. Trangia-keittimeni tuottaa hiilidioksidipäästöjä, mutta sitä ei veroteta. Haitarini tuottaa varmaan jonkun mielestä melusaastetta, mutta ei sitäkään veroteta. Laskettelusuksia käytetään vain laskettelukeskuksissa, joiden vuoksi hakataan tuntureita ja pyöritetään sähköllä hissejä ja lumitykkejä. Mutta ei niitäkään veroteta. Mutta moottoripyörääni aiotaan verottaa.

Vetoaminen rekisteriin ja helppoon verotettavuuteen on myös turhaa.  Kekseliäs voisi miettiä helposti, mitä muitakin asioita voitaisiin verottaa: Ampuma-aseet ovat kaikki rekisterissä. Pistooleille 50 euroa ja pitkäpiippuisille 100 euroa. Laskettelusuksia käytetään rinteissä, jossa kuljetaan hissiin porteista, joissa on RF-lukijat. Suomen hiihtokeskusyhdistyksen keskusten porteista voitaisiin päästää läpi vain RF-sirutarralla varustetuilla verotetuilla lasketteluvälineillä. Laitetaan vaikka kymppi per suksipari tai lumilauta. Entäs golfmailavero? Golf-kentät voisivat tarkastaa, että joka mailassa on vitosen arvoinen verotarra. Tulevaisuudessa älykäs sähköverkko voisi estää muiden kuin vuosiverot maksettujen ompelukoneiden, tietokoneiden, televisioiden ja kuviosahojen toiminnan...

Kun harrastusvälineitä aletaan verottamaan, vaihtoehtojen suo on pohjaton. Yksi harrastajajoukko ei saa joutua valtiontalouden vajeiden tekohengittäjiksi.

Moottoripyörävero on puhdas kateusvero ja kiusantekoa harrastajia kohtaan. Sellaiseen ei ole mitään muita perusteita eikä sellaiseen tule ryhtyä. Valtiontalouteemme on kohdistunut viime aikoina tiettyjä paineita, joille on myönnetty lisäbudjettia budjetin perään ilman kattoa tai takarajaa. Minulle laskettelusukset, haitari, moottoripyörä tai retkeily on tietynlainen turvapaikka. Kun pään sisällä alkaa ahdistaa, minä haen lääkettä siihen harrastusteni parissa. Jokainen noista harrastuksistani on säästänyt yhteiskunnalle ja työnantajilleni paljon, kun niiden ansiosta olen pysynyt järjissäni ja työkykyisenä huonompinakin aikoina. Sellaisiin asioihin yhteiskunnan tulisi satsata rahaa, eikä verottaa!

 

 

PS. Tiedän, että veneharrastajat ovat "samassa veneessä" meidän motoristien kanssa, mutta kirjoitus oli helpompi kirjoittaa omasta näkövinkkelistä. Kaikki moottoripyöräilyyn liittyvä kirjoituksessani voidaan katsoa koskevan myös veneilyä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Tällaisille blogeille voisi laittaa maksun. Kun kerran sananvapautta arvostetaan, voi siitä maksaakin.

Ehdotan että yksinkertaistettuna otetaan vaan kaikilta könttäsummana vaikka 1000€ vuodessa ylimääräistä veroa. Ei tarvitse keksiä perusteita ja lakeja.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Jeps, moni meistä muistaa huviveron ja pelikorttiveron (ruutuässässä oli veroleima). Ne lopetettiin turhina ja hyödyttömänä.

Käyttäjän TeroAhlqvist kuva
Tero Ahlqvist

Jep,

Tulimme vuonna 1980 Ahvenanmaalta koulun orkesterin Pohjola-Norden-retkeltä. Olin ostanut jo mennessä Viking Line -pelikortit ja ne oli jääneet bussin pöydälle. Kun tulimme sitten laivalta takaisin Manner-Suomen puolelle ja menimme bussiin, olivat kortit kadonneet. Kuski oli piilottanut ne, koska jos tullimies olisi sattunut näkemään huviverottomat pelikortit pöydällä, hän olisi voinut joutua maksamaan veron...

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Tunnen myötätuntoa kirjoittajaa ja muita alan harrastajia kohtaan. Siksi esitänkin oven avaus veroa kaikkiin julkisiin rakennuksiin. Tästä lähtien ne toimisivat vain 2 €uron kolikolla ja sähkölukolla. Tällä verolla katettaisiin tuo moottoripyörävero. Pahoitteluni "epäasiallisuudesta", mutta en voi olla miettimättä vuotta 1994, jolloin S.Niinistö sääti ajoneuvoveron väliaikaisena! Nyt sillä kerätään n. 800 milj. euroa vuodessa.

Ps. Hyvä blogikirjoitus :-)

Käyttäjän TeroAhlqvist kuva
Tero Ahlqvist

Kiitos sekä myötätunnosta, että kehuista. :-)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kun tällä tiellä ollaan, niin kyllä polkupyörillekin pitäisi laittaa vero. Eikä tarvitsisi edes tyytyä mihinkään mielivaltaiseen könttäsummaan, vaan voitaisiin perustaa ihan oikeisiin metaanipäästöihin. Vuosittainen kalibrointi tietysti tulisi järjestettäväksi, mutta sillä olisi positiivinen vaikutus työllisyyteen.

Toimituksen poiminnat